Sevimli tavşanlar hakkında bilinmesi gereken 15 şey...

Havucu en çok seven hayvan hangisidir ? Tavşan hepimizin okşamak için can attığı, sevgi dolu zararsız, sevimli bir hayvandır. İşte tavşanlar hakkında bilinmesi gerekenler...

* Tavşanlar, uzun kulaklı, tüylü, küçük kuyruklu, uzun kılları olan bir hayvandır. Tavşangiller familyası yaklaşık 50 türü içine alır.
Antartika hariç, hemen hemen tüm dünyada yaşarlar.
 *Tavşanların kulakları oldukça iyi duymaktadır. Her türlü sese şaşkınlıkla tepki verirler. Bu yüzden kendi türünden ya da başka canlıların yaklaşması durumunda yabani tavşanlar irkilip kaçarlar.

 *Gözleri iri, arka bacakları ön bacaklarından daha uzun, kuyruğu kısa, kulak ve bıyıkları uzun, otçul memelidirler.
 *Ada tavşanları başka hayvanların yuvalarında veya kendi kazdıkları yuvalarda barınırken diğer tavşanlar uzun ot ve çalılıklarda yaşar. Yabani olanları dağlarda, kırlarda yaşar.
 *Havucu en çok seven hayvan hangisidir ? Yokuşu hızlı çıkan, inişi güç inen… Tavşan hepimizin okşamak için can attığı, sevgi dolu zararsız, sevimli bir hayvandır.
 *Keskiye benzeyen dişleri vardır. Kesici ön dişlerle azı dişleri arasında boşluk bulunur.
 *Tavşanlar genellikle gündüz dinlenirler. Sabahın erken saatlerinde ve akşam vakitlerinde beslenmek için hareketlilik gösterirler.
*Tavşan, kırkar gün aralıklarla yılda 4-8 defa yavrular. Her doğumda 4-12 yavru doğurur. Yavrularını 20 gün kadar emzirir.  Bir aylık olunca kendi başlarına bırakır. Yavrular 10 ayda tam ergenliğe kavuşurlar. 7-10 yıl kadar yaşarlar.
*Tavşanların burunlarında dokunma hücreleri vardır ve iyi koku alırlar. Üst dudakta aşağı yukarı hareket eden 20-25 adet duyum iplikçikleri vardır. Bu duyum hücrelerini kullanarak çevre hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalıştıkları için tavşanların burunları ve üst dudakları sürekli olarak hareket halindedir.
*Tarlalara büyük zarar verirler. Tabii düşmanları tilki, gelincik, puma ve kartal gibi hayvanlardır.
*Tavşanların boyu 30-60 cm, ağırlıkları 2-5 kg arasında değişir. Bugün tüyleri, postları ve etleri için evcil olarak birçok tavşan ırkı yetiştirilmektedir.
*Otçul hayvanlardır. Özellikle yoncayı tercih ederler. Marul, lahana, maydonoz , sebze kabuğu, dereotu, yeşil fasülye ve daha pek çok sebzeyi yerler.
*Tavşanların dişleri sürekli olarak uzar. Sürekli uzayan bu dişlerini törpüleyerek kısaltma zorunluluğunda oldukları için tavşanlar kemirme ihtiyacı duyarlar.Tavşanlar sıcak kanlı hayvanlar olup memeli sınıfının tavşanlar takımında yer almaktadırlar. Kemirgenler ayrı bir takımdır ve o takıma tavşanlar giremez.
*Tavşanlar evcil olarakta beslenebilen bir hayvandır. Tavşanlar doğada av konumunda oldukları için ürkek canlılardır. Yeni aldığınız bir tavşanın size alışması zaman alabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar