BUKELEMUNLAR 
  • Bukelemunlar ile ilgili Genel Bilgi 
  • Bukelemunların Yaşama Ortamı 
  • Bukelemunların Morfolojileri 
  • Bukelemunların Renkleri
  • Bukelemunların Beslenmesi 
  • Bukelemunlarda Üreme 
  • Ülkemizde Bukelemunlar Nerede Yaşarlar?



BUKELEMUNLAR 

BUKELEMUNLAR İLE İLGİLİ GENEL BİLGİ




Genel Özellikler: Hızlı renk değiştirebilen bu kertenkeleler Bukelemun olarak bilinirler. Bundan dolayı belirgin bir renkleri yok. Renklerini bulundukları ortama göre (kamuflaj), ışık ve sıcaklığın durumuna göre yada çiftleşme zamanlarında kur yapmak için değiştirebilirler. Hızlı renk değiştirme özelliği, derilerinde bulunan (insanda da var) melanin denilen boya maddesi sayesindedir.

Bu boya maddesi melanafor denilen hücrelerden yukarda belirttiğimiz nedenlerden dolayı hücre içinde bir araya toplanırsa renk açılır, dağılırsa renk koyulaşır. Bir diğer ilginç özelliğiyse dillerini boylarının 1.5 katı kadar uzatabilirler. Bu sayede böcek, örümcek gibi birçok hayvanı rahatlıkla avlayabilirler. Dilin böceği yakalayıp geri çekmesi 0.1 sn kadar bir sürer. Dilleri ağız içinde özel bir yerde kat kat kıvrılmış biçimde durur ve uçları yapışkandır. Bukalemunların doğada avlanmaları iyidir. Avlarına saldırabilmeleri için her iki gözlerinin avı görmesi gerekir. Avlarını dillerini kullanarak yakalarlar çünkü dilleri çok yapışkan ve kavrayıcıdır. 

Gözlerini birbirinden bağımsız olarak hareket ettirebilir. Bukelemunlar Kertenkelelerin aksine çok yavaş hareket ederler. Doğada bir dala tutunarak çok uzun zaman hareket etmeden, saatlerce kıpırdaman kalmasını sağlayan bir kas sistemi var. Kış uykusuna yatmazlar ama hareketleri çok yavaşlar. Boyları 24-30 cm kadar olur.

En büyük özelliklerinden biride sıcak değişimlerine çok iyi bir adapte olurlar. Kış uykusuna yatmazlar, ama Kışın hareketleri çok yavaşlar.

Dinlenirken rahatsız edildiklerinde ağızlarını açarlar ve renklerini açıktan koyuya doğru değiştirirler. 


BUKELEMUNLARIN YAŞAMA ORTAMI 
Genellikle ağaçlar üzerinde bulunurlar. 0-700 metre yükseklikler arasında bulunurlar
Bukelemunların yaşaması için en ideal ortam Terarryumlardır. Teraryumlarda dikkat edilmesi gerekenler; bitkilerle zenginleştirilmiş bir ortam hazırlamak, beslenmesine dikkat etmek, ortam sıcaklığını iyi ayarlamak, her zaman Terarryum içinde su bulundurmak ve bukelemun için gerekli olan vitaminleri vermektir. 


BUKELEMUNLARIN MORFOLOJİLERİ 
Türkiye'deki diğer kertenkele türlerinden bukelemunları ayırt eden özellikler, kuyruğunun en az gövde,baş kadar uzun olması, tırnaklarının bir uçlu ve ayak tabanındaki pulların düz olmasıdır. Bukelemunların gövdelerinin üst ve orta kısmında, diğer pullara göre daha büyük pullardan oluşmuş uzunlamasına bir sırt çıkıntısı vardır. 


BUKELEMUNLARIN RENKLERİ




Bukelemunlar bulundukları ortama göre renk değiştirebilirler. Renkleri ve desenleri sabit değildir. Duruma göre yeşil, gri, kahve rengi ve siyah renklere ve bunların tonlarına değişebilirler. Vücudun zemin rengi üzerinde çok defa benek yada bant şeklinde desenler bulunur. Karın tarafında, çeneden anüse kadar uzanan sarımsı çizgi, bu renk değişimine katılmaz.



BUKELEMUNLARIN BESLENMESİ
Her çeşit böceği yerler.Böcekleri canlı olarak yemeyi tercih ederler.Evde beslenen bukelemunlar hazır yemlerlede beslenebilirler. Bunun yanı sıra beslenmelerinde vitaminlerinde önemli rolü vardır. Suda onlar için önemli bir besin kaynağıdır.


BUKELEMUNLARDA ÜREME 
Bukelemunların erginleşme süreleri 200 gün sürer.Çiftleşme zamanları yaz ortalarında başlar, yumurtlama genellikle sonbahar gerçekleşir. Dişi bir dala tutunur ve erkek 4 bacağı ile onu kavrayarak çiftleşmeyi gerçekleştirir. Yumurtalarını yumuşak toprakta açtıkları 10-15cm derinliğindeki çukurlara gömerler. Sonbahardaki yumurtlama dönemindeki yumurta sayısı yaklaşık olarak bir defada 6-40 tanedir. Eğer embriyo gelişmişse, kışın soğuğunu yumurta içerisinde geçirebilir.


ÜLKEMİZDE BUKELEMUNLAR NEREDE YAŞARLAR? 
Bukelemunlar Türkiye'de Kuzeyden İzmire doğru Ege sahillerinde ve Akdeniz kıyı şeridinde görülürler. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar